SIRÁJ! iskolaújság

Diákolimpia a neten

2015. április 12. - NSJGSiráj

Diákolimpia a neten

A 2014/2015-ös tanévben, már harmadjára vett részt az NSJG csapata a dr. Mező Ferenc szellemi diákolimpián.

De…

…mi is ez pontosan? A válasz egyszerű, egy olyan internetes kvízverseny, mely a Magyar Diáksport Szövetség weboldalán található, és ahol megadott témákból feltett kérdésekre kell válaszolni.

…miért dr. Mező Ferenc nevét viseli a verseny? Mező Ferenc 1928-ban, az amszterdami olimpián szerzett aranyérmet, szellemi, pontosabban irodalmi kategóriában (ekkor még ilyen versenyszám is volt az olimpiai játékokon!), s tiszteletből nevezték el így a versenyt.

…hogyan került ide az NSJG csapata? Breimann Erzsébet tanárnő jóvoltából, aki 2011/2012-es tanévben rendezett egy olimpiai kvízt az iskolában az NSJG napokon. A diáknapi sikeren felbuzdulva pedig azt a csapatot nevezte a diákolimpiára, amelyet Berecz Natália, Berecz Katinka, Dózsa Bianka és Kiss Dorottya alkotott, és amely az iskolai vetélkedő győztese volt.

…milyen versenyszámok vannak? A „sportágak” : olimpikonjaink képének felismerése, az olimpiákon szerzett érmeik száma, olimpiai totó, stb.

A történetünk

Az első évben (2012/2013) próbajelleggel indult a csapat, de már itt is ügyesek voltak. A 60 indulóból a középmezőnyben végeztek, ami szép eredmények mondható. A gyakorló év után úgy gondolták, hogy miért ne próbálkozzanak meg még egyszer.

A 2013/2014-es „szezonra” a megszokott csapat, egy fővel bővülve (velem) ismét nekivágott „az olimpiának”, immár éles bevetésben. Tíz fordulón keresztül versengtünk a legjobb 24-be kerülésért, hiszen ennyi iskola együttese jut be az országos elődöntőbe. A kérdések sikeres teljesítésével elég pontunk gyűlt össze ahhoz, hogy továbbjussunk. A 24. helyen végezve indult neki a csapat az országos elődöntőnek, amelynek Ajka adott otthont. A kiválóan szereplő ötös végül a 16. helyen végzett az országos döntőben.

„Kvótát szerezve”- a 2014/2015-ös tanévben Breimann tanárnő ismét benevezte a csapatot a diákolimpiára,amely maradt a bevált felállásnál, igaz Kiss Dóri már csak segítőként vett részt, mivel egy évvel korábban már elballagott. Erre az évadra ismét megadott témakörökből kellett készülnünk: a 2014-es szocsi téli olimpia, az 1980-as moszkvai olimpiai játékok, vízilabda az olimpiákon (1896-2012), valamint a labdarúgásban, az 1-3. helyen végzett magyar válogatott eredményei. Idén 7 forduló kérdéseit kellett a legjobban megválaszolni a top 24-be jutásért. Nos, az idei akadályt könnyen teljesítettük, sőt még telitalálatos fordulónk is volt. A végelszámolásnál összesített pontszámunk a 21. helyre volt elég, ami országos elődöntőt jelentett. Az ismét 12-12 csapatra osztott mezőny egy része Vácott, míg a többiek Ajkán versenyeztek, az országos döntőbe jutásért. A döntőbe mindkét helyszínről az első négy helyezett jutott be. Március 8-án Vácra utazott csapatunk. A fordulókban ugyan nem vett részt Berecz Katinka, de a sikeres szereplés hallatán, és testvérét pótolván, velünk tartott, s elkészítette a 3 perces prezentációt, a kiemelkedő női olimpiai bajnokok témakörben. Az első márciusi vasárnapon 7 versenyszám várt ránk, de mindezek előtt, a team coach-a, Breimann tanárnő először, „felmérte” a váci helyszínül szolgáló iskolát, majd buzdított minket a feladatokra (talán jobban is izgult, mint mi). Az elődöntő fordulóiban részletesen kérdeztek a megadott témákból, tehát igényes készülést kellett. A bő 2,5 órás versenyen végül a kilencedik helyet csípte meg a mi kis team-ünk, 37 ponttal. A záróakkord az eredményhirdetéssel ért véget.

Csapatunk a zsűri elnökétől, Wichmann Tamástól, kilencszeres világbajnok, kétszeres olimpiai második helyezett kenustól vehette át a részvételért járó oklevelet. A nap végén Breimann tanárnő köszönetet mondott nekünk az indulásért és elért eredményünkért.

A cikk írásáig, sajnos, még nem tudjukaz országos végeredményt, de tippünk a középmezőny helyeinek valamelyike.

A csapatban egyedüli fiúként… Teljes nőuralom, ha szabad így fogalmaznom. A fordulók során igazi csapatmunka volt, ami azért nem volt zökkenőmentes, hiszen egyszerre sok mindent kellett nézni és keresni, így megosztva dolgoztunk. Ugyanakkor számomra, a team egyetlen srácaként, élmény volt együtt részt venni a versenyen egy hölgy csapattal!

Feladatok az olimpián Résztvevőként mindig sok felkészülést igényel egy olimpia. Így van ez a valóságban, és így volt ez az internetes vetélkedő során is. Az izgalmasabbnál izgalmasabb, érdekesebbnél érdekesebb feladatok bizony maximális összpontosítást igényeltek. A fordulók során pedig még jobban volt szerencsénk megismerni a közelmúlt olimpikonjait, így ha azt halljuk a televízióban majd, hogy Wichmann Tamás, tudjuk, hogy kire is gondolnak, és milyen eredményekkel büszkélkedhet.

Ezúton is köszönjük Breimann Erzsébet tanárnőnek, amiért egy ilyen versenyben részt vehettünk, igazi élmény volt!

Papp Csaba 11/A

A bejegyzés trackback címe:

https://nsjg-siraj.blog.hu/api/trackback/id/tr967298301

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása