SIRÁJ! iskolaújság

Bossaball

2015. április 12. - NSJGSiráj

Bossaball

Röplabda focival és trambulinnal vegyítve, gimnasztikus elemekkel. Ez az első hangzásra őrült ötlet pattant ki a spanyol Filip Eyckmans fejéből 2004-ben. A bossaball nyári sportból fejlődött addig, hogy ma már télen fedett pályán is lehetőség nyílik a kipróbálására. A játékot a capoeirához hasonlóan zenére játsszák, a neve is egy brazil zenei műfajból, a Bossa Novából ered.

Játéktér, játékmenet, fontosabb szabályok

A játék célja megegyezik a röplabdáéval: a labdának az ellenfél térfelén a talajra kell érnie. Ebben az esetben azonban nem magáról a szilárd talajról van szó, hanem egy nagy felfújható gumimatracról, amely a játéktér nagy területét tudhatja magáénak. ezeken kívül térfelenként egy-egy trambulin, ahol az elöl középen álló játékos a „támadó” áll.

A képek forrása: http://hu.wikipedia.org/wiki/Bossaball#/media/File:Bossaball-wiki-3.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Bossaball-wiki-2.jpg

A játékosok felállása a röplabdához hasonló, négyen alkotnak egy csapatot. A szerváló játékos átütheti, átdobhatja vagy akár át is rúghatja a labdát. Az ellenfél játékosai legfeljebb ötször érhetnek a labdához, bármelyik testrészükkel.

A pontozásnak külön rendszere van aszerint, hogy kézzel vagy lábbal szerezték, illetve, hogy a játéktér mely részén ért földet a labda. Egy csapat egy labdamenet után 5, 3, vagy 1 pontot szerezhet.

Kézzel szerzett pontok

  • 3 pont, ha a labda a játéktér trambulinos részén ér földet
  • 1 pont, ha a labda a többi részen ér földet

 

Lábbal szerzett pontok

  • 5 pont, ha a labda a trambulinos részen ér földet
  • 3 pont, ha a labda a többi részen ér földet

 

A következő labdamenetet a pontszerző csapat kezdi. Egy szett 25 pontig, vagy azután kétpontos különbségig tart, egy mérkőzés pedig két vagy három nyert szettig.

 

Bár nekem még nem volt szerencsém kipróbálni ezt a sportot, a látványa egészen magával ragadó a tévé képernyőjén keresztül és élőben is. Először a tévében hallottam erről a sportágról, élőben pedig egy margitszigeti sportnapon láttam egy mérkőzést. Az én véleményem szerint ez az egyik legnagyobb összehangoltságot követelő csapatsportág, a támadás során pedig az időzítés a legfontosabb. Emellett a játékosnak minden figyelmét a játékra kell irányítania, a mérkőzés minden egyes pillanatában. A különlegességét mindenképpen az okozza, hogy egy hétköznapi sportág alapjain láthatunk egy pörgősebb, látványosabb játékot.

 

A sportág iránt érdeklődők Magyarországon a Bossaball Hungary Kft. –nél, a www.bossaballsport.hu oldalon vagy a Magyar Bossaball Szövetségnél kaphatnak információkat és pályabérlésre is itt van lehetőség.

 

Balogh Tamás

A bejegyzés trackback címe:

https://nsjg-siraj.blog.hu/api/trackback/id/tr337318082

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása