SIRÁJ! iskolaújság

te is szemét vagy?

2015. április 12. - NSJGSiráj

Te is szemét vagy?

Tudtad, hogy Magyarország évi szemetének csak 20%-át hasznosítják újra, egy részét pedig elégetik? A hulladék úgy termelődik, ha nincs valamire szükségünk, kidobjuk - gondolja az átlagember. Ám nem így van. A hulladék akkor kezd termelődni, amikor vásárolunk, valami helyett valami mást, vagy olyan dolgot, amire valójában nincs szükségünk.
Budakeszi diákokként sokszor azt tapasztaljuk a mindennapi környezetünkben, hogy a többség vagy nem tud, vagy nem akar tudomást venni a hulladékkezelés fontosságáról. De aki mégis szeretne, annak erre már nincs lehetősége: régen még több szelektívgyűjtő konténer volt, de a legtöbb lakost meghökkentette, amikor ezek egyszer csak kámforrá váltak.
Iskolánk szerencsére nagy figyelmet fordít erre, ezért is nyertük el az ÖKO címet. Habár gyakran vesszük észre, hogy a tanulók mára már jobban állnak a környezetbarát életmódhoz, még mindig akadnak olyanok, akik fittyet hányva erre az egészre a szemetelő életformát választják. Mindkét esetre találunk példát nálunk: Az előbb említett diák megveti vagy egyszerűen figyelmen kívül hagyja a másik típus lustaságát-érdektelenségét, bár ő maga helyesen cselekszik. Erre megoldást jelenthetnek a következők:

  • helyes nevelés, amit jobb minél korábban elkezdeni,
  • az odafigyelés, 
  • a hajlandóság a változtatásra,
  • lehetőségek kihasználása. 

Az országban az elmúlt években a környezetvédelem fontosabbá vált. De miért is fontos ez valójában? Azért, hogy a utódaink egy szebb, jobb és tisztább jövőt tudhassanak magukénak. Ha neked is fontos az, hogy mindez teljesüljön, akkor TEGYÉL ÉRTE!

"A kosz, az rossz, és betegséget hoz. 
Jól vigyázz, hogy piszok útján el ne halálozz!
Tudják a bocsok, hogy a káros a mocsok. 
Hulladéknak kitesznek egy pici vödröt 
És a kertben ásnak szépen egy nagy pöcegödröt. 
Mert a kosz az rossz, és járványt is hoz!
Ha meghaltál, hogy mi az oka ezen gondolkozz!
A ragálytól tisztulj, ne szennyezz, ne piszkolj! 
Mert ha ott állsz hulladékkal betemetve
ráakadhatsz majd a saját tetemedre."
Dr. Bubó- Ursula

 


Kiss Virág, Kaulics Kriszti, Obornyák Dia, Püsök Cintia

A bejegyzés trackback címe:

https://nsjg-siraj.blog.hu/api/trackback/id/tr347361948

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása